Olas H-D byggd i chopperstil.
Olas H-D chopper                        Text: Lars-Eric Sundin

Ola Björn var en av de första i Karlstad som byggde en Harley-Davidson i den stilen som kallas chopper eller bobber.

Ola på besök hemma hos mig på våren 1969. Snön ligger kvar bredvid gatan.

Olas BMW R 60 fick kåpa och större oljetråg så småningom.

Olas cykel var stilren med välavvägda proportioner.

Fort i kurvorna gällde i gamla KMCK. Ola i Alster.

Ola Björn kom till KMCK 1969. Han hade då en BMW R 60 som han köpt begagnad i Uddevalla. Den hade en 31-liters Hoske-tank som var lackerad i ett mönster som var karaktäristiskt för den delen av landet. Ola bodde på Herrhagen och läste på Teknis. Vi åkte en del tillsammans och hade mycket kul. Ola var en god kamrat, skojfrisk och rapp i käften med en spjuveraktig humor. Efter en tid med en Honda CB 750 köpte han en Harley-Davidson EL61 1947 års modell. Det var sista året för Knucklehead-motorn som kom 1936. Det fanns 1000 och 1200cc-versioner. Olas var en 1000cc, eller 61 kubiktum, därav beteckningen.

Chopperstilen var då nästan okänd i vårt land. I Karlstad var det clipon-styren, små dynor, tunna skärmar och fort i kurvorna som gällde. Det fanns en och annan H-D, ofta med 750cc sidventilmotorer. Som ung skinnknutte såg man dem mest som kuriosa och skrattade åt deras kurvegenskaper, fast faktum är att de hängde skapligt med längs landsvägen.
Filmen Wild Angels med Peter Fonda i huvudrollen fick stort inflytande i Sverige vad gäller stil på motorcyklar. Det började byggas chopperinspirerade cyklar hejvilt.

Ola köpte sin H-D i Hedemora isärplockad men komplett vintern 1971-72. Han byggde ihop den som en chopper, dvs. modifierad med mindre skärmar, längre gaffel, sissybar och lite mera krom. Han hade den i två år och sålde den sedan till någon i Hagfors.

En H-D EL61 i originalutförande.

En något ung Ola. Jeansjacka var klädsel no.1 för KMCK-medlemmar.