Gamla busscentralen 1963
Text: Lars-Eric Sundin, Bild: Lars Karlsson

Biblioteket i Karlstad  byggdes i början av sjuttiotalet. Dessförinnan fanns på platsen GDG busstation, dvs. dåtida motsvarigheten till Värmlandstrafik. Dit fick man som barn ibland bege sig för att komma med bussen till Skoghall eller, ännu längre bort, till Lennartsfors söder om Årjäng. Vid fem års ålder bodde jag där med mina föräldrar ett år omkring 1955.

Man fick gå dit till kiosken med pappa ibland för att köpa tidningen. Vid större helger var det bara ett fåtal kiosker öppna och busscentralen var ett säkert kort. Det fanns en uniformerad ordningsvakt på plats, väntsalen var ett populärt tillhåll för det dåtida a-laget. Lägg märke till det buktande glaset i dörren till höger, säkert plexiglas annars höll det väl inte.

Den här bilden är från Lars Karlssons album och är tagen omkring 1963. Klockan är omkring ett på dagen, det syns på skuggan vid väggen. Det är Norra Strandgatan som går förbi till vänster utanför bildkanten och bilden är tagen i västlig riktning. Han som sitter vid bordet var en flitig besökare i Karlstad, han kom från Dalarna och hade en BMW R 60. Det är förresten klassisk mc-miljö i Karlstad: På andra sidan gatan låg Café City där dåtidens knuttar brukade hålla till.

Kolla Expressens löpsedel: Dusch blev dödsstråle. Jo, de kunde göra rubriker på den tiden också. Det skymtar en pump för mopedbränsle till vänster bakom cykeln. Där låg en Caltex-mack. 1968 körde jag varg av nitarna i hjulnavet bak på min R 69 S och blev utan drivning. Jag fick ställa in cykeln i tvätthallen över natten och kom tillbaka dagen därpå med en påse skruv. Med dessa skruvade jag ihop det, det höll två meter! Det blev till att skifta hjulen, de var lika fram och bak. Fast jag hade olika däck och fick skifta däcken, för hand med däckjärn, som brukligt var. De fick jag låna på macken, likaså plats att vara på. Fast de hade inte färska bullar då!